معرفی استان لرستان
استان لرستان در غرب ایران بین 46 درجه و 51 دقیقه تا 50 درجه و 3 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ و 32 درجه و 37 دقیقه تا 34 درجه و 22 دقیقه عرض شمالی از خط استوا قرار گرفته و داری وسعتی بالغ بر ۲۸٫۲۹۴ کیلومتر می باشد. این استان از شمال با استانهای همدان و مرکزی، ازشرق با استان اصفهان، ازجنوب با استان خوزستان و از غرب با استانهای کرمانشاه و ایلام همسایهاست. همچنین از طریق باریکهای در سمت جنوب شرقی دارای مرز بسیار کمی با استان چهارمحال و بختیاری میباشد.
بر اساس یافتههای باستان شناسی این استان یکی ازنخستین سکونتگاههای قدیمی بشر است و تنها استانی از ایران می باشد که به دلیل اهمیت تاریخی فوق العاده آن یکی از 4 بخش اصلی موزه ملی ایران به آن اختصاص یافته است.
این استان به لحاظ اقلیم و هواشناسی یک استان چهار فصل و دارای آب وهوایی متنوع است، این تنوع از شمال به جنوب و از شرق به غرب آن کاملا محسوس است، به نحویکه در فصل زمستان هنگامی که در شمال این استان برف و سرما در جریان است ، قسمتهای جنوبی آن دارای آب و هوایی معتدل است.
بر اساس نتایج سرشماری سال 1395، جمعیت استان لرستان 1.760,649 نفر بوده که از این تعداد 1.134.908 نفر در نقاط شهری و 623.896 نفر در نقاط روستایی و 1845نفر غیرساکن می باشند. مجموعه این جمعیت در 10 شهرستان، 27 بخش، 23 شهر ، 83 دهستان و 2750 آبادی سکونت دارند. شهرستان های این استان عبارتند از: خرم آباد به عنوان مرکز استان، بروجرد، الیگودرز، ازنا، دورود، کوهدشت، نورآباد، الشتر ، پلدختر و دوره.
زبان گفتاری مردم لرستان در بیشتر مناطق آن شامل گویشهای مختلف لهجه لری است که این گویشها عبارتند از لری خرم آبادی، لری بختیاری و گویش خاص مردم بروجرد و مناطق اطراف آن، همچنین در مناطق لک نشین این استان که شامل شهرستانهای نور آباد، الشتر، کوهدشت و منطقه بیرانشهر از توابع خرم آباد است زبان لکی که شاخه ای از زبان های شمال غربی ایران است رواج دارد.
جاذبه های لرستان
1 – جاذبه های طبيعي :
قلل به هم پیوسته ی زاگرس در این خطه با مواهبی بی کران در جلوه هایی از چشمه ساران، رودهای خروشان و جنگل ها و مراتع سرسبز زیبایی هایی را به تماشا گذاشته، که از دیرباز زندگی را به ساکنان آن ارزانی داشته است. شگفتی های این طبیعت، با آبشارهایی رویایی که به سان سینه ریزی از دانه های بلورین، دل ربایی می کنند با عبور از میان دره هایی ژرف، چشم اندازه های بدیعی را پدیدار می نماید
جاذبه های طبیعی لرستان عبارتند از
الف – دریاچه ها
مهمترین دریاچه استان لرستان دریاچه زیبای گهردرشرق این استان ودر دامنه ارتفاعات اشترانكوه است ، این درياچه از ذوب برف هاي اشترانكوه و انباشت آن در آب بندي كه در اثر ريزش كوه پديد آمده حاصل شده و يكي از زيباترين درياچه هاي كوهستاني كشورمی باشد.
درياچه كيو
دریاچه کیو در کنار پارکی به همین نام در شمال شهر خرم آباد واقع شده است.
و چشمه ها وسراب ها
ازجمله مواهب طبيعي و اكوتوريستي در لرستان وجود چشمه ها و سرابهاي متعدد در سطح اين استان است.برخی از این سرابها وچشمه ها عبارتند از: سراب هنام و سراب كهمان در الشتر ،سراب چگني ،كيو و چشمه هاي گلستان، گرداب دارايي،اراز و شَوا در خرم آباد ، سراب جانيزه ، زرشكه ، سفيد ،زارم ،كرتول ،و چشمه هاي ونايي ، دره خوني ، هفت چشمه و اسل در بروجرد و اشترينان ، سراب غارتمندر و گردكانك ،ماهي چال ، فرسيان، گايكان ،سر دره ،رود آب در اليگودرز ، سراب چشمه و رودك در دو رود ،و چشمه فلفلي در ازنا
ب- تالابها
تالابهاي لرستان مامن وزيستگاهي مناسب براي انواع پرندگان ، آبزيان و پرندگان بومي ومهاجر مي باشد . در اين ميان هفت تالاب در منطقه آهكي در شرق رودخانه كشكان كبير كوه قرار دارند همچنين تالاب بيشه دالان در جنوب شهرستان بروجرد وتالاب سيلاخور در شمال غربي شهرستان دورود قرار دارد.
ج – آبشارها
آبشارها شامل آبشار نوژیان،وارک، گریت، آب سفید، بیشه،چکان،افرینه و ... می باشد.
د - تفرجگاه ها
تفرجگاه ها شامل تفرجگاه تخت شاه، شيرز، مخمل كوه، بابا عباس، دره حوض موسي،
نوژيان، گوشه شهنشاه و تنگه چمشك
2- جاذبه های تاریخی
برخی جاذبه های تاریخی لرستان عبارتند از:غار های باستانی و تاریخی کنجی، قمری،پاسنگر،دوشه،هومیان،کلماکره،کوگان و ... قلعه فلک الافلاک، گرداب سنگی، منار ه آجری، سنگ نوشته و کاروانسرای قدیمی میرزا سید رضا در خرم آباد و ...و همچنین پلهای تاریخی که تعدد و قدمت آنها در این استان لرستان را به «سرزمین پلهای تاریخی» معروف نموده است. برخی از این پلها عبارتند از : پل کشکان، پل کلهر، پل دختر، پل گاومیشان، پل شکستهیا پل شاپوری، پل زال، پل سیاه پله و کاسیان،. این آثار گرانبها و ارزشمند اینک به عنوان یکی از مجموعه های پل های تاریخی ایران و جهان به شمار می روند.
3- جاذبه های مذهبی:
جاذبه های مذهبی لرستان عبارتند از مقبره زید ابن علی در خرم آباد و بقعه شجاعالدین خورشید درجنوب آن ،امام زاده جعفر بروجرد، امام زاده قاسم ازنا، مقبره حیات الغیب و خلیل اکبر در پلدختر، مسجد امام (سلطانی سابق) بروجرد، مسجد جامع بروجرد و....